Bij een opdracht voor de signing van een bedrijf of winkel, willen we het graag zo modern mogelijk vormgeven. Zo niet voor Broodbakkerij Meijssen te Amsterdam. Deze hofleverancier wilde de gevel van één van haar oudste winkels weer terugbrengen naar de stijl van 1913. Maar hoe maak je bolle letters van staal, als de typografie niet meer bestaat en (ouderwetse) loodgieters zijn uitgestorven. Lees hieronder het gehele proces.

Het enige dat dhr. Meijssen had was een oude foto. Ons proces begon dan ook met het bepalen van de hoogte en de breedte. Vervolgens moesten we alle letters opnieuw tekenen. Letters die we niet hadden, ontwierpen we in de stijl van de letters die wèl hadden. Dat was in ieder geval voor onze vormgevers het leukste onderdeel. En dan nog de spatiëring, niet elke letter heeft evenveel ‘wit’ zoals een kenner weet.

Maar wie kan er gouden letters maken in bolvorm? Niemand dus. We hebben stad en land afgezocht. We namen zelfs contact op met de Hermitage in Amsterdam die hetzelfde heeft kunnen realiseren. Maar de man die dit in 2009 nog kon, was helaas inmiddels ook overleden.

En dan wordt het een erezaak voor ons. Bij Lassooy verkopen we niet graag ‘nee’. We hebben alle individuele letters in 3D getekend met de gewenste bolling. Vervolgens hebben we deze op ware grootte laten maken met een 3D printer. In onze eigen – van oudsher industriële stad – vonden we een zandgieter. De vorm werd in zand gedrukt en daarna met aluminium gegoten. Getrommeld en geschuurd werden ze afgeleverd bij Hans Koning – specialist in bladgoud. Maar voordat hij dat kon doen moesten de letters in de juiste primer. Je wilt niet dat het dure bladgoud – ooit – loslaat.

So far so goud. Vervolgens moeten ze tegen de gevel. We wilden ze niet op afstandsbusjes, maar net als destijds, ‘koud’ tegen de – speciaal nagemaakte – tegels. En uiteraard met exact de juiste spatiëring. Aldus een gouden project met schitterend resultaat.